Calçotada - forårsløgsfest i Katalonien
Calçotada
Hvert år i det tidlige forår bliver høsten af Calçot (en slags store forårsløg) fejret:)
I Tarragona provinsen og med byen Valls som epicenter.
(Fra slut januar til midt april sådan ca.)
Hvis du er der på denne årstid, må du endelig ikke gå glip af denne Fest for forårsløgene.
Flere af vores vinhuse ligger i dette område, for Calçotada - som festligheden hedder.
Billederne her er fra en Calçotada vi var inviteret til i 2015.
Sørg for at tage til en Calçotada i det fri - det er klart den mest autentiske oplevelse
Forårsløgene grilles hele over bål på afklip fra vinstokkene. Og det er der meget af her lige efter vinterbeskæringen.
Calçot grilles i det fri over et bål på kvas/afklip fra vinstokke
De grilles hele - med rod og jord - på store jernriste.
Lagt sirligt tæt i tæt.
Og sættes henover bålet.
|
Og så er det bare at vente - nyde udsigten og et glas vin - til de skal vendes.
Når de er grillet på begge sider - og ret sorte på ydersiden - rulles de ind i aviser i store bundter, og lægges i papkasser i et kvarters tid. Hvis du ikke er så glad for tryksværten i aviserne, kan du sagtens bruge et håndklæde eller andet - det er "høkasse" effekten der er vigtig. |
Så kan festmåltidet begynde:)
Man tager fat i de inderste blade på forårsløgene for oven.
River de yderste blade af - her ryger roden med.
Dyp løget i salsaen - det er en speciel calçot sauce der minder om Romesco.
Læg nakken tilbage, løft armen op og spis din calçot som de gamle romere spiste vindruer.
Vær forberedt på at få sorte finger - og masser af grin.
Her meds jeg skriver, smiler jeg ved tanken, og mine tænder løber i vand - for det er en fantastisk oplevelse.
Bagefter grilles artiskokker - man trykker dem ned med en flad hånd og hælder en god sjat olivenolie og lidt salt i inden de grilles.
Og alt muligt andet lækkert lægges også på grillen.
Og nu er det tid til at skylle hænder og sætte sig ved bordet.