Calçotada - forårsløgsfest i Katalonien

Calçotada - forårsløgsfest i Katalonien

Calçotada - forårsløgsfest i Katalonien

Calçotada

Hvert år i det tidlige forår bliver høsten af Calçot (en slags store forårsløg) fejret:)
I Tarragona provinsen og med byen Valls som epicenter.
(Fra slut januar til midt april sådan ca.)

Hvis du er der på denne årstid, må du endelig ikke gå glip af denne Fest for forårsløgene.
Flere af vores vinhuse ligger i dette område, for Calçotada - som festligheden hedder.
Billederne her er fra en Calçotada vi var inviteret til i 2015.

Sørg for at tage til en Calçotada i det fri - det er klart den mest autentiske oplevelse


Forårsløgene grilles hele over bål på afklip fra vinstokkene. Og det er der meget af her lige efter vinterbeskæringen.

 Calçot grilles i det fri over et bål på kvas/afklip fra vinstokke

De grilles hele - med rod og jord - på store jernriste.

 

Lagt sirligt tæt i tæt.

 
Og sættes henover bålet.

 


Og så er det bare at vente - nyde udsigten og et glas vin - til de skal vendes.

 

 

 

Når de er grillet på begge sider - og ret sorte på ydersiden - rulles de ind i aviser i store bundter, og lægges i papkasser i et kvarters tid. 
Det gør at de holder sig varme og bliver møre helt ind i midten.

Hvis du ikke er så glad for tryksværten i aviserne, kan du sagtens bruge et håndklæde eller andet - det er "høkasse" effekten der er vigtig.


Så kan festmåltidet begynde:)

Man tager fat i de inderste blade på forårsløgene for oven.
River de yderste blade af - her ryger roden med.
Dyp løget i salsaen - det er en speciel calçot sauce der minder om Romesco.
Læg nakken tilbage, løft armen op og spis din calçot som de gamle romere spiste vindruer.

Se vores opskrift på salsa til Calçot her

Vær forberedt på at få sorte finger - og masser af grin.
Her meds jeg skriver, smiler jeg ved tanken, og mine tænder løber i vand - for det er en fantastisk oplevelse.

 

 
Bagefter grilles artiskokker - man trykker dem ned med en flad hånd og hælder en god sjat olivenolie og lidt salt i inden de grilles.
Og alt muligt andet lækkert lægges også på grillen.

 

Og nu er det tid til at skylle hænder og sætte sig ved bordet.

 

  

Grapeland er også en olivenoliebutik

Se her en video om hvordan du holder din olivenolie frisk og lækker længere.

Se mere om olivenolie her


Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den bedste olivenolie, hvordan olivenolie er lavet mv.

Det siger vores kunder

Tak for ENDNU en skøn smagning…….

vi elsker at komme nede hos jer.  God stemning og skønne vine……og ja….så jer :)

Kunne fornemme hele vejen rundt……at der var stor tilfredshed. Så tak for en god smagning.

Thomas

Fantastisk olivenolie

Den lækreste og friskeste olie, jeg har smagt - citrusagtig. Fantastisk til både kold og varm brug!

Lene

Jeg har anbefalet jeres butik til flere og glæder mig til mit næste besøg

Mange tak for den fine vejledning i butikken i går og, ikke mindst for materialet, som var en stor hjælp, da vi skulle præsentere vinene.

Alle gæster (og vi som værter) var meget begejstrede for vinene; ikke mindst Legado da Familia (flere gæsters favoritvin), Torralvo (virkelig lækker, topvin til prisen) og De Forbandede Kaniner (som flere troede var langt dyrere).

Michael

Når man først har fået smag for Grapelands olie, forstår man virkelig forskellen på olier.

Den er frisk og lækker, og kan nydes helt for sig selv med et stykke brød. Jeg bruger den til al madlavning.

Trine