Keramik
Håndlavet keramik fra Rioja - i Grapeland
Oplev vores enestående udvalg af håndlavet keramik fra Rioja, fra et værksted hvor vi selv har købt keramik gennem de seneste 7-8 år.
Keramik er skønt, og smukt, at bruge når man laver mad - og da det er smukt, kan det naturligvis også bruges til servering.
I august 2022, fik jeg de to keramikere i Rioja til at lave en skål jeg selv har designet/formgivet, det er en hjerteformet keramikskål som hedder H-art Beat – den fås i 5 farver og i 2 størrelser. Den er praktisk og behagelig at holde ved og god at hælde af.En høj røreskål med et godt greb for oven - som naturligvis også kan bruges til servering.
Her i august 2023 har jeg fået lavet en keramiksi i to størrelser, med underskål, og samme 5 farver. Den er praktisk i køkkenet, og kan sættes direkte på bordet med fx jordbær der lige er skyllet, grøn salat eller pasta eller andet der gerne må dryppe lidt mere af.
Sien kommer her på siden om lidt:)
Kig ind i Grapeland i Rosensgade i Aarhus og se alt vores skønne håndlavede keramik.
Meget af det er også på vores webshop.
Keramik er virkelig godt til at holde på både varme og kulde. Så både kopper, krus og kander er perfekte til kaffe, the, vin, vand, sangria, gløgg og andre både kølige og varme drikke.
Få mest mulig glæde ud af dit nye keramik:
Inden ibrugtagning anbefaler vi at du lægger keramikken i blød i koldt vand i min. 12 timer.
Det skal være helt dækket af vand.
Lad den tørre helt - det tager 1-2 døgn. Sørg for at den del af keramikken hvor der er uglaseret ler er fritlagt.
Nogle keramik genstande, især kander, kan lægge lidt vand i et stykke tid efterfølgende - inden de bliver helt tætte - keramik er et "levende" materiale.
Det kan gentages med 1-2 års mellemrum, for at vedligeholde keramikken – da det kan forebygge revner. Især for gryder og fade der opvarmes ofte.
For gryder og cazuelas (der varmes op)
Start altid opvarmning langsomt og gradvis, så varmen fordeles jævnt. Opvarm aldrig uden væske.
Forsøg ikke at opvarme eller køle keramik brat; da dette kan få keramikken til at gå i stykker.
Grydens bund skal passe så tæt som muligt på størrelsen og formen på varmekilden.
Ved induktion bruges en induktionsadapter, for at videreføre varmen til en keramikgryde.
Firkantede/rektangulære ovnfade bør bruges i ovnen eller på en firkantet varmefordeler.
Start altid opvarmning langsomt og gradvis, så varmen fordeles jævnt.
Gryderetter koges over svag varme (det tager længere tid med keramik)
Varm ikke keramiske genstande op uden væske – det er derfor ikke anbefalelsesværdigt at stege i disse.
Keramiske genstande tager længere tid end metalgenstande/gryder at varme op og køle ned, på grund af deres lave varmeledningsevne. Vær opmærksom på dette, når du laver mad. Når keramik først har fået varme, forbliver det varmt et godt stykke tid, selvom det er taget fra varmekilden.
Keramik holder meget længe på varme, så det er både smukt og praktisk at sætte dine keramiske gryder og fade på bordet.
Bemærk: Disse anbefalinger er især nødvendige for glaskeramiske kogeplader, da varmen koncentreres udelukkende i bunden af emnet, da der ikke er nogen flamme.
God fornøjelse
Charite
Vores keramik fra Rioja
Navarrete er en by for pilgrimme, man passerer gennem den på vej til Santiago de Compostela.
Byen har altid været et af arnested med hensyn til keramiktradition og er i øjeblikket den eneste by i Rioja, der vedligeholder denne tradition.
Familien har siden 1982 haft keramikværksted her i Navarrete, lige overfor kirkegårdens romanske facade. Familien har haft keramikproduktion siden 1887.
Det er her Antonio Naharro Flores fortsat fremstiller traditionel keramik i hånden.
Antonio Naharro Flores begyndte sin karriere som 12 årrig, og har gennem hele sit liv modtaget forskellige udmærkelser og nationale keramikpriser.
Antonio Naharro Flores producerer alt fra traditionelle stykker til moderne stykker, stykker til brug i køkkenet/madlavningen, til dekoration og i haven.
Og nu også mit design:)
Hvis du rejser i Rioja, er det værd at tage en tur omkring og se, hvordan keramiske stykker fremstilles på traditionel og manuel vis. Hele processen kan følges i butikken, som også er værksted.
Du kan både opleve den nationale keramiktradition og historien, da de har en stor og unik udstilling med en samling af keramiske stykker samlet gennem årene.
PS: hvis du har gået Camino de Sanatiago, og gået gennem Navarette, så er du gået lige forbi dette keramik værksted:)