Priorat
Priorat
Hvor jorden er hård og fyldt med skiffer, udsigten bjergtagende, bakkerne mange, vinene fyldige og potense, snakkene dybe, vinmagerne passionerede, fulde af respekt for naturen og forfædrenes arbejde.
Lidt fakta:
Ifølge CONSELL REGULADOR DE LA DOQ PRIORAT er der 114 vingårde der producerer lidt over tusinde vine i Priorat DOQ's ni landsbyer beliggende i 12 vindyrkningsområder.
Priorat har et areal på 17.629 hektar, hvoraf 2.163,97 er beplantet med vinstokke og dyrket af 513 avlere (så ikke alle laver vin af de vinmarker de dyrker).
"Vi de Vila" (vin af byen) - en nyrere klassifikation i DOQ Priorat.
Her ser du la Guinarderas første etiket med den klassifikation
Denne klassifikation garanterer at alle druer kommer fra et meget lille geografisk område:) La Guinardera - er jo en fantastisk vin, den første årgang med denne klassifikation; Gratallops Vi de Vila, 2011, er der kun 2090 flasker af!
"The wine is the same, but with “Vi de Vila” certifeied. All the grapes are from the same village" siger Jaume Balaguer
De tilladte druer i Priorat: Tilladte røde sorter: Garnacha Tinta, Cariñena, Garnacha Peluda, Tempranillo, Picapoll Negre, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Merlot og Syrah. Tilladte hvide sorter: Garnacha Blanca, Macabeo, Pedro Ximénez, Chenin Blanc, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Grano Menudo, Blanquilla, Picapoll Blanc og Viognier. |
La Cartoixa d'Scala Dei
Den historiske vugge af vine og vindyrkning i Priorat
Karteusermunkene bragte i det 12. århundrede, viden og teknikker til at udvikle en vindyrkning med sig fra Provence. Traditioner har udviklet sig gennem århundreder.
Scala Dei betyder "Trappe til gud"
Vi besøgte ruinerne i 2015 - interessant at besøge hvis man er i nærheden - om ikke andet, så for at se Prioratvinenes vugge:)
Måske har du hørt at de i Catalonien til farvel siger "Adeo" (A Deo) - det betyder "Til Gud" (gå med Gud).
Ligesom det på spanske hedder "Adios" (A Dios - til Gud).
Llicorella
Vi har snakket med Jaume fra vinhuset Balaguer i Cabré, om den specielle jordbund i Priorat.
Llicorella er det catalanske navn for skiffer - og den er overalt i Priorat, både store stykker og nærmest helt sandkornet - blandet med lerjord. Ifølge Jaume fra vinhuset Balaguer i Cabré i Priorat er Llicorella en metamorf bjergart, der oprindeligt var ler og andre mineraler, og på grund af høje tryk ender det med at blive denne type skifer. "I vores område taler vi om formationer fra mellem 250.000 og 300.000 år siden". |
Llicorella giver en jordbund med stor dræning, som giver sundhed, og som også opretholder fugtigheden, og på grund af sin pladeform gør det muligt for vinstokkens rødder at finde vej på jagten efter næringsstoffer og vand.
Jaume fortæller videre. "På den anden side, på grund af dets høje indhold af forskellige mineraler, overfører dette mineralitet og syre til vinen, meget vigtig syre både for vinlagring og for dens friskhed, selv med højt alkoholindhold".
I Llicorella-jord kan du også finde ler, kvarts og en masse andre sten, som Ferral, der er meget rig på jern, eller Soldó, der er en tung llicorella-sten.
Mineraler der menes at give den mineralske karakter i vinene:)
Så Licorellaen er helt sikkert en af årsagerne bag den enorme kvalitet af vinene i Priorat.
I hele februar 2023 har vi fokus på vinene fra Priorat:
Læs mere om vinhuset Aixala i Alcait her
Læs mere om vinhuset Balaguer i Cabré her