Agua fresca
Agua fresca (Forfriskende vand:)) er en Mexicansk drik af frugter/bær/melon/grønt blandet med vand, og måske lidt sukker/honning og citronsaft eller lime. Det er også lækkert med mynte eller andre krydderurter.
Det er ret nemt at lave, og det tager sjældent mere end 5-10 min at lave + afkøling, evt. med isterninger.
Agua fresca kan bruges som et alternativ til både sodavand, saft og juice, og er virkelig lækkert en sommervarm eftermiddag – og så ved du præcis, hvad der er i, og det ser fantastisk ud med farverne og kan pyntes op til fest og løjer.
Jeg lavede det til børnene en aften vi havde gæster. De voksne var nu også vilde med det, og foreslog, at det ville være perfekt med vodka i, til en drinksaften.
Vi har rejst nogle gange i Mexico - og vi får det alle steder i mange forskellige udgaver.
Jeg var specielt vild med en med agurk, lime og mynte. Især var lime et gennemgående tema i aqua fresca, uanset om det var med bær eller frugter eller grøntsager eller blomster.
Vandmelons agua fresca
Når jeg bruger vandmelon, tilsætter jeg lidt mindre vand end den generelle opskrift, da vandmelon er så saftig og vandlig.
- ½ vandmelon – sådan en middelstørrelse på 25/30 cm. i diameter.
- 3 dl vand (du kan altid tilsætte mere)
- 2-4 spsk. Sukker efter smag (du kan altid tilsætte mere)
- 2 spsk. Frisk presset citronsaft
Tip til at vælge en rigtig god vandmelon: Husk at vælge en der har et gult område på skallen, for det indikerer at den har fået lov at modne på planten, hvilket giver mere smag i melonen. Den skal også være forholdsvis tung og lyde flot hult når du banker på den, begge dele indikerer at den er saftig og frisk.
Jeg lægger som regel frugter/bær/melon i køleskabet et godt stykke tid inden, så drikken er kold med det samme.
- Put alle ingredienser i en blender, melonen er nemmest at putte i med en ske. Halver den halve melon og grav store stykker af melonen og ned i blenderen, på denne måde kan du fjerne de fleste af kærnerne og indimellem hælde saft ned i blenderen.
- Blend det hele godt, jeg blender som regel i 3-5 min.
- Smag til om der mangler lidt sødme, citronsaft eller måske lidt mere vand.
- Blend igen hvis du tilsætter noget.
- Si saften gennem en tæt si, evt. en af stof til saft. Jeg bruger tragten fra en Bodum Pour Over hvor kolben er gået i stykker.
Man kan også skumme det øverste skum af og drikke det som det er. Og egentlig er det vigtigere at si saft lavet af hindbær og jordbær, som har en masse små kærner/frø.
Køl af eller server straks med isterninger og evt. pynt fra vandmelonen eller citronskiver.
Saften kan sagtens stå i køleskabet natten over, men da er det nødvendigt at ryste den inden man serverer den.
Agurk agua fresca:
1/2 agurk i tern eller stænger, 1-2 dl. vand, saften fra 1-2 lime, en håndfuld mynteblade, lidt, ingefær hvis du kan li' det.
Blend godt i ca. 3-4 min.
Si hvis du synes og server med isterninger.
Helt generel opskrift på agua fresca
- 50% frugt/bær/grønt og 50% vand
- evt. Sukker/honning efter smag
- Citron- eller limesaft efter smag
- Blendes, sies efter behov og serveres koldt - det er faktisk en ret simpel drik, men det smager fantastisk.
Så fx 2 kopper jordbær til 2 kopper vand, 1 spsk. sukker og 1 spsk. Citron.
Juster efter smag og blend igen. Si og server.
Agua Jamaica:
Hibiscus hedder Flor de Jamaica i Mexico:)
1 dl. tørret Hibiscus (Hibiscus the)
7-8 dl. kogende vand - nedkølet til ca. 94 grader
evt. 1-2 sp. sk. sukker
Hæld vandet over hibiscusbladene, og tilsæt evt. sukker.
Rør godt rundt.
Efter det er kølet lidt af, sættes der låg på, eller dæk det til med noget andet.
Lad det trække min. 8 timer i køleskabet.
Herefter sies det til agua Jamaica.
Hvis du synes den er for stærkt, kan du tilsætte koldt vand.
Server som den er eller med is og lime skiver og bær som pynt.
Jordbær agua fresca:
ca. 100 g jordbær
saft af 1 lime.
evt. frisk ingefær og/eller mynteblade
5-7 dl. vand
Blend det hele grundigt:
Si evt. inden servering.
Server med is og evt. mynteblade
D. 7.-8.-2018 - opdateret d. 20.-6.-2022