Chili con Legumbres - veganer chiligryde
Veganer chiliret - nyd den med en tør rosé eller en saftig og kraftig rødvin, gerne lidt tør.
Fx. Pinot Noir Rosat, Petit Saó, El Retorno eller den vilde og krydrede De la Madre
Vin er en del af måltidet – en vigtig del hvis du spørger os:)
Når du parrer vegetarmad og vin, er det helt samme ting du skal fokusere på. Det spiller oftest en større rolle, hvad der er af tilbehør, krydring og tilberedningsmetode, end om hvilken slags kød/fisk det er.
Tænk på hvad der er de stærkeste smagsgiver i maden, som fx krydderurter, kål eller svampe. Eller som her: chili, nelliker, spidskommen og tomat
Ingredienser:
1 stor rød peber eller to små (der må gerne komme mere i også i andre farver)
1/2 butternut Squash/Hokkaido/anden græskar
2 gulerødder
Ca. 500 g. kogte blandede Legumbres: kikærter, røde kidneybønner, hvide bønner, butterbeans, sorte bønner, bellotto - hvad du har og godt kan li'
2 laurbærblade
Ca. 400 g. flåede og hakkede tomater (ikke blendede, da det er godt med lidt struktur i retten)
Godt med olivenolie til stegning
2-3 dl rødvin - se her hvilken vin der er godt at bruge i mad
3 dl. vand eller grøntsags bullion
2 spsk. vinagre - det du har, det kan både være hvid og rød
Hakkede blandede krydderurter - fx persille, estragon, oregano, timian - ruccula er også godt at hakke i.
Evt. mørkchokolade til at smage til tilsidst, det giver retten en god "bund" - riv ca. 20-25 g. god mørk chokolade, Rør godt rundt og sørg for at den opløses helt inden servering.
Chilipasta:
2 løg
4-5 fed hvidløg
12-14 hele nelliker
1/2 tsk. st. kanel
2 tsk st. koriander
1 tsk. st. spidskommen
1 spsk. tørret oregano
1-2 friske chili - efter smag
2-3 tsk. tørret sød chili eller paprika
Salt og peber
Alt til pastaen blendes godt og stilles til side - den har godt af at "sætte sig".
Skær peberfrugten i store tern og steg den ved svag varme i rigeligt olivenolie i ca 10 min.
tilsæt vand, tomat, rødvin, laurbærblade og vinagre og lad retten koge 15 min.
Imens steges den blendede pasta på en pande med olivenolie i ca. 10-15 min, sørg for at der er middel høj varme, men at det ikke brænder på.
Tilsæt den stegte pasta når den er klar.
tilsæt salt og peber.
Retten koges ved svag varme i 30-45 min. - tilsæt grøntsagerne alt efter størrelse, så de kan nå at blive kogt aldente - de skal køge lidt mere i denne sauce, end hvis det var vand.
Smag til undervejs med salt, peber og evt. rødvin, hakket hvidløg, hakket chili, st. nellike.
Bønner, kikærter tilsættes de sidste 10 min.
Hvis der er meget væske, koges retten uden låg – ellers med låg og en grydeske under, så der kan slippe lidt damp ud.
Server med hakkede krydderurter, ris, pasta, brød og evt en grøn salat m. en god sjat olivenolie.