Dine egne marinerede oliven
Dine egne marinerede oliven - det er faktisk ret nemt al lave!
Oliven tager ret hurtigt imod smag, så det er tilstrækkeligt at lade dem trække med smagsgiver i 12, men helst 24 timer.
Det samme gælder når du putter dem i en varm ret - de tager ret hurtigt imod smag fra retten og bliver virkelig omami i smagen efter bare 15 min.
Prøv fx.
Der er flere måder at lave dem på, jeg giver dig her opskrifter og tips til personlige marinerede oliven.
Du har tre valg der er grundlæggende: metode, smagsgivere og oliven
Herunder får du beskrivelser til at tage valgene:)
Metoder
1. - den nemmeste
Et glas oliven med væde - uden tilsatte urter mv.
Find de urter du vil have som smagsgiver.
Det kan fx være: citronskal, hvidløg og timian.
Eller vælg fra listen herunder.
Put de valgte smagsgivere ned i glasset, luk låget tæt til og lad det trække 12-48 timer i køleskabet.
Så er de klar til at servere - jo længere de trække, jo mere smag i dine marinerede oliven.
2. - med olivenolie
Forskellige oliven, grønne og mørke, eller vælg én slags
Bland i en skål med valgte smagsgivere og en sjat citronsaft eller vineddike.
Hæld på glas og hæld en god olivenolie over til det dækker, skru låget godt på og ryst glasset, stil på køl min. 12 timer - de bliver bedre hvis de står lidt længere.
Glassene bør skoldes/skoldes med atamon inden. Hvis de skal holde kort tid er det tilstrækkeligt at bruge skollede glas, men hol dem på køl. Hvis de skal holde længere bør de skoldes med atamon.
3. - med vand
Forskellige oliven, grønne og mørke, eller vælg én slags
Bland i en skål med valgte smagsgivere og evt. en sjat citronsaft eller vineddike.
Hæld på glas og tilsæt vand: kogt og helt afkølet (de skal dækkes helt) stil på køl min 12 timer - de bliver bedre hvis de står lidt længere.
Glassene behandles som beskrevet ovenover!
Du kan også blande ost, ansjoser, andre syltede grøntsager i - enten fra starten, eller lige inden servering.
Smagsgivere
Vælg fra denne liste - eller vælg noget helt andet:)
- du kan fint blande mange forskellige ting i - men en begrænsning til 3-4 forskellige giver en mere fin smag - efter min mening:)
- Hvidløg - el helt fed, evt. lige mast med den brede side af en køkkenkniv
Hvis du tilsætter revet/presset hvidløg giver det VIRKELIG meget hvidløgssmag. - Krydderurter - friske eller tørret: timian, oregano, rosmarin, estragon, merian. De friske kan enten være i hele stilke, eller groft/fint hakket - jo finere jo mere smag giver det til dine oliven
- Laurbærblade
- Citrusskal: citron/lime/appelsin (øko/usprøjtet) - lav store strimler med en skrællekniv
- Chili - frisk, enten hele eller i brede skiver - eller tørrede chiliflager
- Tørret stødt krydderi: paprika, spidskommen, koriander
- Eller til de lidt mere vilde oliven: fennikelfrø eller tilfør grillet-/røgetsmag med chipotle eller røget paprika
Andet der kan tilsættes:
- Ansjoser - forkorter holdbarheden
- Kapers
- Syltede små løg
- Cornichoner
- Grillet peberfrugt
- Mandler
- Feta - forkorter holdbarheden
- Artiskokker
Gode kombinationer
- Hvidløg, timian og laurbærblad
- Chili, citronskal, paprika og hvidløg
- Hvidløg, spidskommen, oregano og citronskal
- Rosmarin, st. koriander og chipotle
- Paprika og appelsinskal
Opbevar dine marinerede oliven på køl - holdbarheden er op til en uge eller to - men lugt og se altid på dem inden du serverer.
Server som de er, eller pynt med mere af det du har i lagen - bare friskt, det pynter.
Hvis du har citrus i dine oliven, er det også lækkert med frugtkød fra samme citrus frugt.
Andet pynt: spiselige blomster, skovsyre, bær.
Oliven: Gode, spanske, olivensorter til marinerede oliven
- Manzanilla - en grøn oliven med en meget "ren/almindelig" olivensmag
- Gordal - ret stor grøn oliven, mild
- Empeltre - mørk oliven med dyb moden smag
- Arbequina - lille aromatisk oliven
- Hojiblanca og Caspe - virkelig gode at blande med krydderier, grønt, ost, ansjos
Oliven med eller uden sten?
Inden oliven lægges i saltlagen kan producenten vælge enten at tage stenene ud, give olivenfrugterne et slag så frugten flækker, eller lade frugten være hel.
Oliven der lægges i saltlagen uden sten, bliver mere bløde i konsistensen og noget af smagen forsvinder/udvandes.
Vi foretrækker selv oliven med sten, da de smager af meget mere og vi synes at de har en mere behagelig konsistens - smag dig frem til hvad du foretrækker.
Oliven der er flækkede, men med sten, er oftest en mere bitter sort, processen i saltlagen forkortes ved at flække disse olivenfrugter.
Se mere om oliven her:
Oliven - hvilke kan du bedst li'
Spiseoliven - Sund snack og lækkert i maden