Mandelmælk - lav det nemt selv, og udvid evt. til en Horchata
Mandelmælk er super nemt at lave selv:
Grundopskrift - skaler selv op.
2 dl. mandler med skaller
2-6 dl. vand + vand til iblødsætning
Man kan fint tilsætte mere vand, hvil man vil have en tyndere mælk.
Hæld mandlerne i et glas (meget gerne et med låg - jeg bruger selv et Weck glas med glaslåg)
Dæk med vand så det står ca 5 cm over mandlerne.
Stil dem i min. 4 timer - eller natten over.
Hæld vandet fra, skyl mandlerne i glasset et par gange.
Hæld mandlerne og 1 dl. vand i en blender, og blend til mandlerne er helt opløst. Tilsæt 1 dl. vand mere og blend et halvt minut mere.
Si/sigt massen over 2-3 gange i en tæt trådsi, brug en spiseske til at presse så meget som muligt ud af massen.
Den nu næsten tørre masse kan blendes med mere vand, jeg plejer at gøre det med 2 dl. vand mere. Gentag processen med at si mandelmassen.
(Man kan hælde mandelmassen i et tæt vævet klæde og presse mere mælk ud)
Du kan også lave Horchata
- en læskende drik af mandelmælk, citron skal, kanel og evt. sukker/honning/stevia.
Blend mandelmælken med revet citronskal og kanel.
(Revet skal af en citron og 1/2 tsk kanel)
Tilsæt evt. hvad der svarer op til 3 spsk. sukker og blend igen - smag inden du tilsætter sødestof, for det er faktisk sjældent nødvendigt:)
Server med isterninger og et stykke citronskal.
Horchata/mandelmælk kan holde sig, i et glas med låg, flere dage i køleskabet.
Jeg plejer at lægge et stykke hel kanel og stykker af citronskal i glasset.
Horchata – min yngste søn mener den kommer fra Mexico, da han har fået den der. Om den oprindeligt stammer fra Mexico eller Spanien vil jeg ikke kloge mig i. Jeg kender den kun fra Spanien, da jeg ikke har været Mexico:)
Der findes også udgaver hvor det er lavet af chufanødder (tigernødder) eller ris.