Mandelsmør - nemt og virkelig lækkert:)
Dyppelse til grøntsager og frugt, på grød, til isen, på brød
Brug det sammen med rosiner på en skål havregrød/risengrød kogt på vand. Eller på brød, til at dyppe grøntsagsstænger i (tilsæt lidt vand), til ost, i kager, dressinger etc.
Tilsæt evt. lidt honning eller sirup og lidt vand, og du har den skønneste dyppelse/creme til en dessert med is eller frugt.
Ingredienser:
200 g mandler – evt. ristede
Lidt salt
Et glas til opbevaring – skoldet og helt tørt.
Det er allerbedst hvis du rister mandlerne først. Det kan gøres i ovnen; 8-10 min ved svag varme (100-120 grader).
Gerne mens ovnen varmes op til noget andet eller når den køler ned – så sparer du på energien;)
Jeg putter mandlerne ind når jeg tænder for ovnen, og giver dem 10-15 min. slukker så for ovnen, og lader dem blive i ovnen ca. 5 min mere, mens ovnen køler af. Min ovn er ret langsom til at varme op – så gør hvad der passer til din ovn.
OBS Hold øje med mandlerne – de skal være let ristede ikke mørke, de skal stadig have denne lyse farve indeni.
Lad mandlerne køle af 5-10 min.
Så skal mandlerne bare blendes til smør.
Jeg bruger først en alm. blender, til mandlerne er blevet til mel. Derefter hælder jeg dem over i en høj beholder, sammen med en-to knivspids salt, og bruger stavblenderen til olien i mandlerne frigives og det helt automatisk bliver til mandelsmør.
De tørre blendede mandler - som groft mandelmel |
Mandelmassen - olien begynder at komme frem |
Bare gi' den gas, det er nødvendigt at skrabe massen af stavblenderen og ned i beholderen et par gange – husk at slukke for blenderen imens! Bevæg derefter blenderen, op og ned, så den ikke kører fast i mandelmassen.
Det tager ca. 5 min at lave det til mandelsmør.
Det kan holde en uges tid i køleskabet – hvis det da ikke er spist inden!