Oliven - hvilke kan du bedst li`
Oliven - det perfekte "ekstra" til dit bord eller i din mad
Oliven er en frugt, og som fx æbler har de mange forskellige smage.
Der findes både sorter med kraftige smage (også bitre), søde sorter med mere blide smage - og en masse indimellem.
De sødere sorter er ikke sukkersøde - men søde som modsætning til bitter smag.
Find opskrifter med oliven længere nede!
De grønne spiseoliven er høstet umodent, hvilket man gør, fordi der er en masse lækre smage i dem (i disse sorter) på det tidspunkt.
De mørke/sorte er mere eller mindre helt modne og blidere i smagen. De er blødere i konsistensen og der er meget mere olie og dermed fedtstof i de modne oliven (det meste er sunde fedtstoffer - heldigvis).
Udover sorten, betyder det naturligvis også noget hvordan de er lavet (udvandet/fermenteret) og hvad de er blandet sammen med i glasset. Vores er ikke blandet med så mange krydderier - faktisk er de fleste blot blandet med vand og evn. en gren timian.
Hvis du gerne vil have krydderier i dine oliven, kan du sagtens lave din egen blanding af krydderier, chili, hvidløg mv. og lægge det ned i glasset med oliven, lad det stå køligt i 24-48 timer.
Vi opdeler vores oliven på glas i snack oliven og mad oliven.
Snack oliven: blidere sorter med en sødere oplevelse i munden som går godt med et glas vin og måske ristede mandler.
Mad oliven: kraftigere og mere bitre sorter som er virkelig gode i mad, gryderetter, salater, eller til at nyde sammen med et måltid.
Man kan bruge dem alle til begge dele - men mange synes det er lækrest at snacke de blidere olivensorter.
Blide og sødere sorter af spiseoliven er fx: Arbequina, Manzanilla, Gordal og oftest de helt mørke oliven. De mere kraftige og bitre sorter er fx. Caspe og Hojiblanca, de er ofte knækkede/revnede.
Opskrift på pastaretten på billedet for oven:
Helt enkelt: stegte svampe, hvidløg, hvidvin og Caspe oliven (eller en anden bitter sort) og pasta.
Steg skiver af svampe i en god olivenolie.
Kog pastaen.
på panden: Tilsæt 1-2 fed revet/presset hvidløg når svampene er godt brunede, steg videre 1-2 min, tilsæt et glas hvidvin, salt, evt. 2 teskeer grøn oliven paté og en god håndfuld Caspe oliven. Varm godt igennem og kog lidt ind.
Når pastaen er næsten kogt - si den og bland den i saucen på panden og bland godt rundt.
Server:)
I Spanien får man ofte helt enkle salater - som denne med tomat, store stykker tun, løg, oliven og lækker olivenolie. Brug gerne både grønne og sorte oliven.Hvis du bruger fx. sorte Empeltre og grønne Caspe eller Hojiblanca, tilfører du ret forskellige smage i salaten - det er vi selv ret vilde med! Olivenolien giver det sidste, der gør det til gourmet - her brugte vi en tidlig høstet Picual: Cortijo Spiritu Santo
|
Vi har oliven fra 2 små producenter i Catalonien:
La Masrojana & Blai Peris
Vi har ledt efter de bedste spanske oliven i mindst 5 år - og så fandt vi naturligvis 2 producenter på en gang:)
Vi har både oliven på glas og oliven Patéer (Pasta / paté kaldes det i Spanien, og det er virkelig smagfuldt og drøjt i brug).
Brug det på brød, i sandwiches, til kød, på pizza, i kanapeer, til snacks, på tapasbordet eller som dip.