Risotto med and & svampe
Normalt er det rødvin der passer bedst i retter med mørkt kød som and – men med risotto er det altid bedst at bruge hvidvin i retten. |
Man skal være over risottoen det meste af tiden – det giver tid til køkkenhygge og måske en lille vinsmagning med den vin, I vil nyde til maden.
Se på grapeland.dk i menuen ”viden”, hvordan I laver en vinsmagning med én vin – eller flere naturligvis.
Tilberedningstid Ca. 1 time
Det skal du bruge
• 1 Løg - hakket
• 200-500 g. svampe, gerne blandede og tørrede opblødte svampe (hakket groft)
• 1-2 stykker andebryst
• 2 fed hvidløg (hakket/revet fint)
• 1 spsk. hakket frisk timian eller 1-2 tsk. tørret timian
• 2-3 stilke bladselleri (hakket groft)
• 1/2 L bouillon (Grøntsags eller kyllinge-)
• 300 - 500 g. risottoris, alt efter hvor mange I er, og hvad tilbehøret er (300 g. er nok til 4 personer)
• Salt/peber
• Min. 2-3 spsk. smør
• Ca. 2 dl hvidvin – gerne mere
• Revet ost/parmesan – efter smag
• Olivenolie
• Evt. vand
Opskrift
Varm en pande op, og læg andestykkerne med skindsiden nedad.
Steges mens resten af risottoen laves.
Det kan være en god idé at lægge et stænklåg over!
Vend stykkerne, når de er mere end halvt tilberedte, og meget af fedtet er smeltet (denne fedt kan tilsættes risottoen).
Varm 1 spsk. smør og steg først de hakkede løg i 5 min.
Tilsæt lidt mere smør og svampene. Steg yderligere 5 min.
Derefter tilsættes hvidløg og bladselleri, der også steges 5 min.
Tilsæt ris, timian og lidt olivenolie, og steg godt igennem med blandingen på panden, så risene suger godt med væde.
Tilsæt ca. to dl. hvidvin og rør godt igen.
Tilsæt bouillon til det dækker risene, og krydr med salt og peber.
Rør rundt og kog ved svag varme.
Tilsæt gradvist mere bouillon (og herefter vand og gerne mere hvidvin), indtil risene er møre - risottoen bør være cremet, og bestemt ikke tør som ris ellers serveres.
Efter ca. 15 min. skæres det stegte andebryst i tern og tilsættes risottoen, evt. med lidt af andefedtet.
Lige inden servering tilsættes revet ost/parmesan og gerne 1-2 spsk. smør, rør rundt til smør og ost er smeltet og fordelt i risottoen.
Smag til med salt og peber.
Server med grøn salat, evt. en helt enkelt salat af spæde spinatblade eller blandede grønne salatblade med en god sjat lækker olivenolie som masseres ind i bladene..
Prøv fx med vores olivenolie lavet på sorten Picual eller Hojiblanca – de har en kraftig skøn smag.
Svampe du selv har samlet er også perfekte til denne risotto. Server med fyldig hvidvin eller en fyldig rødvin.
|