Salmorejo
Andalusisk kold suppe
En virkelig lækker cremet suppe, der er meget let at lave. Ingredienser: 600 g tomater, min. 2 dl. Ekstra Jomfru Olivenolie (Grapeland Olivenolie eller en anden blidere olivenolie), 2-3 skiver daggammelt brød, salt, 1-2 spsk. hvidvinseddike og lidt revet hvidløg.
Evt. hakket hårdkogt æg og groft hakket Serrano til topping.
(Daggammelt brød er en kongeingrediens – den giver en silkeagtig cremethed i kolde supper).
Brødet lægges i blød, lige dækket af vand. Det skal stå i mindst 15 min. gerne længere. Tomaterne befries for den hårde stilk i bunden, hakkes groft (man kan bestemt godt flå dem først).
I en blender hældes: tomater, brødet (vredet for vand), 1 spsk. vinagre, lidt hvidløg, salt og 1/2 dl. olivenolie
– blend godt igennem, smag til med vinagre, salt og hvidløg (obs. hvidløget smager mere igennem senere!) – tilsæt mere olivenolie mens du blender (lidt som at lave mayo).
Tilsæt evt. endnu mere olivenolie til suppen bliver tyk og cremet.
Stil suppen koldt i mindst 30 min. eller gerne natten over. Server i portionsskåle med et godt stænk olivenolie
på toppen og evt. hakket hårdkogt æg og groft hakket Serrano.
Tip: Brug Ekstra Jomfru Olivenolie helt ren som dressing på salat, uden at blande noget i.
Eller fyld hullet efter stenen i en avocado op med olivenolie, så du får lidt olie med på hver skefuld.