Spicy rødbedesuppe & rosévin
Rosévin passer også godt til spicy mad
En rødbedesuppe som denne trækker lækre krydrede noter frem i mange rosévine. Og så kan det sagtens være vintermad og vinter rosé:)
Prøv fx med denne rosévin på 100% Garnacha fra vinhuset Olimpia i Navarra
Denne rosévin, 15 de Abril fra vinhuset Olimpia, bliver mere fyldig og krydret, når den parres med spicy krydderier som spidskommen, nelliker, stærk paprika og st. koriander.
Spicy rødbedesuppe
En alsidig suppe der kan bruges som forret, frokost, tapas, eller hovedret hvis du tilsætter bønner/linser/kikærter.
Det skal du bruge:
500 g. Rødbeder - skrællet og i tern, ca. 1x1 cm.
200 g. kartofler - skrællet og i tern, ca. 1x1 cm.
1 stort løg - hakket groft
2 fed hvidløg - hakket
5-7 hele nelliker eller 1/2 tsk. st. nellike
1/2 spsk. stærk paprika (gerne røget), chilipesto eller cayennepeber kan også bruges
1 tsk. st. spidskommen
1 tsk. st. koriander
1/2 tsk. kanel
1 L grøntsags bullion
2 dl. hvidvin
Salt og peber
Olivenolie
Persille, hakket, til topping
Det er også lækkert med et par cirkler på toppen af en gourmet olivenolie fx på sorten Cornezuelo, Picual eller Hojiblanca.Opskrift:
Steg løgene i en god sjat olivenolie, tilsæt hvidløg og krydderier efter ca. 5 min. og steg yderligere 10 min.
Tilsæt rødbedeternene, og evt lidt mere olivenolie og steg videre i 10 min.
Tilsæt hvidvin og lad det koge op, tilsæt herefter bullion, salt og peber og lad rødbedeblandingen koge i 25-30 min. under låg med en grydeske under, så det ikke slutter helt tæt, ved svag varme (det skal koge, men ikke bulder koge). Rør indimellem.
Tilsæt kartoffeltern og kog til alt er mørt - tilsæt vand hvis nødvendigt.Blend suppen og smag til med salt, peber og evt lidt mere hvidvin hvis den mangler lidt syre og chilipasta hvis den mangler lidt spræl. Tilsæt lidt vand, gerne vand fra kogte grøntsager, vis suppen er for tyk.
Kog op igen og server med hakket persille på toppen og et stort glas rosévin.
Hvis du gerne vil have en mere mættende suppe kan du tilsætte en dl. røde linser samtidig med kartoflerne, eller kogte bønner/kikærter lidt før du blender suppen.